Vir: Vse za moj dan

nedelja, 13. april

Čebula je kraljica kuhinje. Pa če pripravljate bogato mineštro, svežo solato ali hrustljav burger, bodo tanke rezine rdeče čebule vedno dodale tisto piko na i. A prav pri čebuli pogosto trpijo oči, živci in potrpežljivost. Sveže nabrana ali pravkar razrezana čebula sprošča žveplove spojine, ki sprožijo solzenje, rezanje pa je zaradi njene okrogle oblike dodatno […] Objava Morda bi pa čebulo danes lahko narezali na ta način se je pojavila na Vse za moj dan .
Nekateri prisegajo na vžigalno tekočino, drugi zlagajo oglje kot piramido, tretji pihajo kot kovači v upanju, da bo končno vzplamtelo. Vse to je del poletnega obreda, ki spremlja žar. A prav na začetku, ko ogenj noče in noče ujeti sape, marsikomu poide volja, vmes pa se izgubi še kakšen kos papirja in precej potrpljenja. Ravno […] Objava Dimnik za žar: najpametnejši pripomoček, ki ga (še) nimate? se je pojavila na Vse za moj dan .
Vsakdo si kdaj zaželi počitnic, ki trajajo dlje od časa na koledarju. Potovanja, kjer ni urnikov, ne gneče na plaži, ne hotelskih zajtrkov, ki jih skoraj prespiš. Vzeti jadrnico, se podati na morje in vsak večer zaspati v drugem zalivu – to ni samo razkošje, temveč način življenja, ki je vse bolj dostopen. Na Hrvaškem, […] Objava Jadranje namesto apartmaja: počitnice z vetrom v laseh in svobodo pod jadri se je pojavila na Vse za moj dan .
Senj ni kraj, ki bi se prvi znašel na seznamu najbolj znanih hrvaških obalnih destinacij. Ni niti otok, niti glamurozno letovišče. A prav zato je zanimiv. V zavetju mogočnega Velebita, z obrazom obrnjenim proti Kvarnerskemu zalivu, Senj živi posebno življenje – utrjeno, vetrovno in pogumno. To je mesto, kjer se narava in zgodovina ne spogledujeta, […] Objava Mesto, kjer se rodi burja: Senj, zaklad pod Velebitom se je pojavila na Vse za moj dan .

sobota, 12. april

Ko začnejo svetovni mediji v istem stavku omenjati imena Slovenija in Pariz, to ni več naključje. BBC Travel je v svoji letošnji izpostavitvi devetih najboljših evropskih destinacij za leto 2025 Slovenijo postavil ob bok prestolnicam romantike, spektakularnim italijanskim regijam in slikovitim obalnim mestom. In to ne kot skrito alternativo, temveč kot samostojen razlog za potovanje. […] Objava Slovenija po izboru BBC med devetimi evropskimi destinacijami za leto 2025 se je pojavila na Vse za moj dan .
Zjutraj si obujemo čevlje, zagrabimo ključe, otroci iščejo šolske torbe, ura je že čez sedem. Vse je na hitro – razen kosila, ki ga prejšnji večer še ni bilo. V resnici je veliko obrokov mogoče pripraviti z malo več predvidevanja, brez da bi se odpovedali okusu ali hranilni vrednosti. Ena takšnih rešitev je vnaprej kuhana […] Objava Kuhana zelenjava, ki zdrži: skrivnosti shranjevanja brez izgube okusa se je pojavila na Vse za moj dan .
Ko rezina kruha govori sama zase, brez namaza, brez dodatkov in brez soli, je zelo verjetno, da imate opravka s toskanskim kruhom. Preprostost, ki si jo lahko privoščijo le najbolj samozavestni okusi. Toskanski kruh – poznan tudi kot “pane toscano” – je dokaz, da se lahko iz moke, vode in kvasa speče nekaj, kar ne […] Objava Toskanski kruh, kot so ga pekle none: Brez soli, a polnega okusa se je pojavila na Vse za moj dan .
V španskem mestu Granada je četrt, ki ni podrejena času. Albaicín, umeščen na pobočje nasproti slavne Alhambre, ni zgolj soseska, temveč utripajoče srce nekdanje mavrske prestolnice. Med apnenčastimi zidovi in cipresami, ki kot tihe priče stražijo ulice, se zdi, da se zgodovina nikoli ni ustavila, temveč vztraja – skrita v zvoku slapov znotraj hišnih vrtov, […] Objava Albaicín: kjer se zgodovina Granade zrcali v vsakem belem zid(ak)u se je pojavila na Vse za moj dan .
Obstajajo stvari, ki se jim človek lahko izogne iz vljudnosti, in so stvari, ki jih enostavno ne počneš, če želiš ohraniti kulturno dostojanstvo hrane. Italijani, ki svojo kulinariko čuvajo kot svetinjo, imajo do nekaterih navad, ki jih drugje po svetu jemljemo kot samoumevne, povsem ničelno toleranco. Med njimi izstopa ena, ki jih spravi v slabo […] Objava Če to naredite pri kuhanju špagetov, boste užalili vsakega Italijana se je pojavila na Vse za moj dan .
Nad mestom Krško, tik ob zaselku Sremič, se dviga 488 metrov visoka vzpetina, ki sliši na ime Grmada. To ni zgolj naključna točka na zemljevidu, temveč priljubljena destinacija za pohodnike, kolesarje in vse, ki si želijo trenutek pobega v naravo. Pogled, ki se odpira z njenega vrha, je osupljiv: širni vinogradi, meandri Save in mestno […] Objava Grmada nad Krškim (488 m nad morjem): Izlet z razgledom! se je pojavila na Vse za moj dan .
Polna luna, ki bo dosegla svoj vrhunec v noči s sobote na nedeljo, 13. aprila 2025, bo svetila visoko na pomladnem nebu, obsijala noč z mehko srebrno svetlobo in nas – kot vedno – spodbudila k razmisleku. Tokratna lunina polnost prinaša s seboj posebno energijo, saj bo nastopila v znamenju Tehtnice, ki simbolizira ravnovesje, odnose […] Objava Polna luna 13. aprila 2025: Čas za iskrenost, ravnovesje in notranje čiščenje se je pojavila na Vse za moj dan .
V zavetju skandinavskih fjordov, kjer se morski zrak spaja z borovci in kjer svetloba ustvarja barve, ki jih drugje ne poznajo, se skriva Kragero, norveško Kragerø. Majhno obalno mesto na jugu Norveške, v okrožju Vestfold og Telemark, očara s svojo poetično tišino, živahno umetniško sceno in razvejanim arhipelagom. Mnogi pravijo, da je to najlepši kraj […] Objava Kragero (norv. Kragerø): norveški dragulj z 490 otoki, ki ga umetniki nikoli ne zapustijo za vedno se je pojavila na Vse za moj dan .
Nauči se, da se ne boš sekiral zaradi nepomembnih stvari. Greenspan Objava Nauči se se je pojavila na Vse za moj dan .
Priprava orehove potice je za mnoge sinonim za praznične dni, domačnost in tisto posebno toplino, ki se širi iz pečice. A vsaka gospodinja ve, da je potica časovno zahtevna – ne samo zaradi kvašenega testa, temveč tudi zaradi nadeva, ki zahteva toplino, pozornost in ravno pravo razmerje med orehi, mlekom, sladkorjem in aromami. Zato se […] Objava Shranjevanje orehovega nadeva za potico – ali ga lahko pripravimo vnaprej? se je pojavila na Vse za moj dan .
Vsako jutro je nova priložnost. Ko odpremo oči, še preden posežemo po telefonu ali vklopimo aparat za kavo, je telo že pripravljeno, da začne dan. In prav v tem trenutku se skrivajo zlata pravila našega zdravja – tihi rituali, ki jih zlahka spregledamo. Eden takšnih je izbira jutranjega napitka. Če ste med tistimi, ki si […] Objava Trije čaji, ki zjutraj spodbudijo prebavo in vas napolnijo z energijo se je pojavila na Vse za moj dan .
Ni je hrane, ki bi bolj povezovala ljudi kot pica. Lahko je tanka, debela, s sirom, brez glutena, klasična margarita ali naložena s toliko dodatki, da se pod njimi izgubi testo. A med vsemi različicami obstaja ena, ki redno sproža dvige obrvi in kulinarične razprave – hrenovke na pici. Za nekatere je to nostalgičen okus […] Objava Hrenovke na pici? Kaj o tem menijo kuharski mojstri in kaj nutricionisti? se je pojavila na Vse za moj dan .
Vanilijev puding ni samo sladica, temveč vonj, ki napolni kuhinjo z občutkom varnosti. Mehka, gladka in prijetno topla sladica se zdi skoraj pozabljena v obdobju hitrih rešitev in industrijskih okusov. Po njej še vedno posegamo, vendar najpogosteje v obliki instant praškov, ki jih kuhamo na mleku in prelijemo v skodelice brez posebne pozornosti. Toda domač […] Objava Domač vanilijev puding: recept, ki bo izrinil vrečke iz omare se je pojavila na Vse za moj dan .
Medtem ko se sosedove veje že razraščajo prek ograje in vonj po dimu naznanja začetek sezone piknikov, v mnogih slovenskih vrtovih kraljujejo čevapčiči. A kljub navidezni preprostosti se skriva za njihovim popolnim okusom več, kot si drznemo priznati. Od izbire mesa in skrivne mešanice začimb do temperature rešetke in počitka po pečenju – vse ima […] Objava Pet skrivnosti priprave čevapčičev na domačem žaru se je pojavila na Vse za moj dan .
Jutranja kava ni zgolj pijača. Kava je uvod v dan, tiho razpoloženje ob budilki, prvi stik z mislijo, da smo ponovno v svetu, ki se ne ustavi. Zdi se, da gre za rutino, ki ne potrebuje razlage – zvrhane žličke, brbotanje grelnika, aroma, ki se razširi po kuhinji. A prav v tej preprostosti tiči napaka, […] Objava Ko boste jutri kuhali kavo, se spomnite na pravo temperaturo vode se je pojavila na Vse za moj dan .
Velikonočna miza brez potice je kot praznik brez pomena – nekaj manjka, nekaj bistvenega. Danes, ko so trgovine polne bleščečih čokoladnih zajcev in industrijskih potic z nenavadnimi nadevi, mnogi še vedno iščejo tisto pravo – domačo, ročno pripravljeno orehovo potico, kot so jo pekle babice. Velikonočna potica ni le sladica. Je vez s preteklostjo, je […] Objava Velikonočna potica, kakršne ni nikjer drugje: zakaj je postala simbol Slovencev? se je pojavila na Vse za moj dan .