Vir: Vse za moj dan

torek, 15. april

Mačke so skrivnostna bitja. Lahkotno se premikajo po ograjah, plezajo po drevesih, preskakujejo visoke ovire in – kot zatrjuje ljudsko izročilo – vedno pristanejo na nogah. Mnogim se zdi ta sposobnost nekaj skoraj nadnaravnega. A za to, da se mačka med padcem obrne in z nogami najprej doseže tla, ni zaslužen čudež, temveč fizika, biologija […] Objava Zakaj mačke vedno pristanejo na nogah (in ali je to res?) se je pojavila na Vse za moj dan .
Kako doseči, da bo kruh lahek, zračen, a hkrati čvrst? Medtem ko si nekateri še vedno predstavljajo, da je dolgotrajno gnetenje edina pot do uspeha, sodobna peka kruha stavi na drugačen pristop – nežnejši, a učinkovitejši. Gre za tehniko raztezanja in prepogibanja testa, ki nadomešča klasično gnetenje in vodi do čudovite strukture drobtine. Raztezanje testa, […] Objava Kako je raztezanje testa skrivnost popolnega kruha se je pojavila na Vse za moj dan .
Zima pusti sledi. Ne le na razpokani koži dlani ali utrujenem pogledu v ogledalo, ampak tudi v navadah, ki jih v hladnejših mesecih nehote prenesemo v pomlad. Debelejša oblačila, manj gibanja, suhi zrak in pomanjkanje sonca ustvarijo popolno kuliso za kožo, ki jo je težko prepoznati kot svojo. Pomlad pa nas vabi, da snamemo plašče, […] Objava Pomladna nega telesa: Zbudite svojo kožo iz zimskega spanca se je pojavila na Vse za moj dan .
Visoka greda je postala priljubljen odgovor na številne vrtnarske izzive – od pomanjkanja prostora do slabe zemlje in bolečin v hrbtu. A še preden posežete po lopati in deskah, je ključno, da si vzamete čas za dober načrt. Brez premišljenega uvoda v ta projekt vas lahko pričakajo napake, ki jih kasneje ni enostavno popraviti. Visoka […] Objava Prvi korak na visoki gredi: načrtovanje, ki obrodi sadove se je pojavila na Vse za moj dan .
Sladek vonj rozinove potice ni le vonj po praznikih. To je vonj po babičini kuhinji, po otroštvu, po trenutkih, ki jih shranjujemo globoko v spominu. Ko smo prenasičeni s hitro pripravljenimi sladicami iz embalaže, se rozinova potica postavlja kot pokončna in mehka priča tradicije. Ni le del praznične mize, je dokaz, da v kuhinji še […] Objava Če ste ljubitelj rozin, lahko letos naredite to potico se je pojavila na Vse za moj dan .
Jadranska obala ponuja celo vrsto otokov, a le redki pustijo tako močan vtis kot Pag. Ob pogledu s kopnega se zdi, kot da je čas na njem obstal – skalnata pokrajina, ki spominja na površje lune, visoke temperature in pomanjkanje drevesa oblikujejo njegov značaj. Vendar pa ta videz vara. Otok Pag je večplasten svet, ki […] Objava Med kamnitimi pašniki, solinami in turkiznim morjem se skriva divja lepota, ki očara Slovence se je pojavila na Vse za moj dan .
Po velikonočnih praznikih se bo april prevesil v maj in narava bo zadihala s polnimi pljuči, se začnejo pojavljati misli o pobegu. Prvomajske počitnice 2025 bodo letos znova priložnost za kratek oddih – bodisi v domači naravi, bodisi s skokom na jug Evrope. Prav praznični dnevi okoli 1. maja namreč omogočajo, da z nekaj dnevi […] Objava Kam za prvomajske počitnice 2025? 10 idej za nepozabni oddih se je pojavila na Vse za moj dan .

ponedeljek, 14. april

Cvrtnik na vroč zrak je v zadnjih letih postal skoraj obvezen kuhinjski pripomoček. Kljub temu številni uporabniki še vedno ne dosežejo tiste popolne hrustljavosti, ki si jo obetajo od pomfrija. Tukaj je pet preverjenih korakov, ki bistveno izboljšajo končni rezultat. Ni vseeno, kako pripravite krompir Priprava pomfrija v cvrtniku na vroč zrak se morda zdi […] Objava Pet skrivnosti za popoln pomfri iz cvrtnika na vroč zrak se je pojavila na Vse za moj dan .
Pomlad je že skoraj v polnem razcvetu, domače gredice pa marsikje še samevajo. Vrtičkarji tehtajo, kako pripraviti visoko gredo, da bo resnično delovala. Številni posegajo po dragi zemlji iz vrtnarij, drugi iščejo načine, kako vključiti tisto, kar narava sama ponudi – in prav tu pride na svoj račun plast listja in trave. Gre za preprosto, […] Objava Kako plast listja in trave v visoki gredi reši več težav naenkrat se je pojavila na Vse za moj dan .
Velika noč v letu 2025 prinaša tri dni prazničnega oddiha, priložnost za ustvarjanje, povezovanje in preprosto uživanje v pomladnem prebujanju. V tem vodniku najdete vse – od datumov do idej za okrasitev, darila in tradicionalne jedi. Pomladni prazniki, ki dišijo po domu Velika noč v Sloveniji ni le verski praznik, ampak tudi čas, ko se […] Objava Velikonočni prazniki 2025: Koledar, ideje in navdih za najlepši čas se je pojavila na Vse za moj dan .
V dobi digitalizacije bi pričakovali, da je beleženje delovnega časa samoumevno, učinkovito in zakonito. Pa ni. Mnogim podjetjem se beleženje še vedno zatika – bodisi zaradi zastarelih metod, nejasnih pravil ali zanemarjanja zakonodaje. Posledice niso zgolj interne – napačno evidentiran delovni čas lahko pomeni inšpekcijske globe, slabe odnose z zaposlenimi in celo sodne spore. Članek […] Objava Najpogostejše napake pri beleženju delovnega časa ter kako jih preprečiti se je pojavila na Vse za moj dan .
Velikonočni zajtrk ali pozno kosilo brez dobro pripravljene šunke je za mnoge praznik brez pravega okusa. Slovenska tradicija narekuje, da je šunka eden od temeljev obredne mize – ob barvanih jajcih, hrenu in potici. Pa vendar se ravno pri šunki vsako leto znova pojavljajo enake napake, zaradi katerih postane suha, preslana ali brez okusa. To […] Objava Velikonočna šunka in napake, ki lahko uničijo praznični obed se je pojavila na Vse za moj dan .
Velika noč je praznik, ki združuje. Družine, okuse, običaje. Medtem ko se pomlad šele prebuja in prinaša prve barve na vrtove, se v kuhinji že pripravljajo jedi, ki jih povezujemo z enim najstarejših krščanskih praznikov. Vonj po šunki, redkvicah in potici preplavi domove in v trenutku prikliče občutek doma, topline in pripadnosti. Velikonočni prazniki dišijo […] Objava Kaj Slovenci res postavimo na mizo za veliko noč? se je pojavila na Vse za moj dan .
Velikonočna šunka je simbol pomladnih praznikov. In ja, velika noč je čas, ko se zadiši po domačem hrenu, potici in seveda – šunki. Ta simbol prazničnega obeda ima poseben status na slovenski mizi, a prav pogosto se zgodi, da je rezultat peke ali kuhanja nekoliko pretrd, preslan ali pa preprosto dolgočasen. Da se temu izogneš, […] Objava Velikonočna šunka naj bo sočna in popolno pečena, razkrivamo skrivnost uspeha! se je pojavila na Vse za moj dan .
Zakaj je pravočasna sklenitev zavarovanja za tujino ključen korak za brezskrbno družinsko avanturo? Ko pakiramo kovčke za družinski oddih, pogosto pomislimo na igrače za otroke, sončno kremo in rezervne kopalke. Redkeje pa na nepričakovane zaplete: nenadno bolezen otroka, zlom noge na plaži ali izgubo prtljage. Čeprav si želimo, da bi bile družinske počitnice lepe in […] Objava Družinsko zavarovanje tujina: Kako izbrati najboljšo zaščito za brezskrbne počitnice se je pojavila na Vse za moj dan .
Pisanje brez velikih začetnic je za marsikoga videti kot površnost ali upor proti pravilom. A za pripadnike generacije Z, rojene v zadnjem desetletju prejšnjega stoletja in na začetku tega, gre za precej več kot to. Gre za kulturno izbiro, tiho sporočilo in estetsko odločitev, ki se vse bolj uveljavlja na družbenih omrežjih, v glasbi, celo […] Objava Mala začetnica, velik pomen: Generacija Z preoblikuje jezik po svoje se je pojavila na Vse za moj dan .
Na prvi pogled se zdi, da gre zgolj za estetski dodatek. Bleščeča, zlato rjava skorjica potice vabi s svojo lepoto in urejenostjo, kot da bi pek vsakič znova slikal mojstrovino. A premaz z jajcem ni le lepotni popravni izpit za domače slaščice, temveč eden od ključnih korakov, ki prispeva k okusni, mehki in sočni potici, […] Objava Zakaj potico premažemo z jajcem? Tu je skrivnost zlate skorjice in okusne tradicije se je pojavila na Vse za moj dan .
Za marsikoga je potica več kot le sladica. Je obred, dediščina, vonj po domu in simbol praznikov, ki jih preživimo v krogu najbližjih. A obstaja različica te klasične slovenske dobrote, ki ji nekateri pravijo “pisana potica” – potica, v kateri se prepletata svetla in temna plast, vsak grižljaj pa postreže z drugačnim odtenkom okusa. Gre […] Objava Domača pisana potica, kot so jo pekle babice: dvojna barva, dvojna sreča se je pojavila na Vse za moj dan .
Šamotni kamen v pečici ni le modna muha – je nujna oprema za tiste, ki hočejo res hrustljavo testo. Kdor je enkrat spekel pico na šamotnem kamnu, se redko še vrne na navaden pekač. Razlika je očitna že pri prvem grižljaju – testo je bolj zračno, spodnja skorja je čvrsta in zlatorjavo pečena, nadev pa […] Objava Kamen za pico v domači pečici: na katero vodilo ga dati, da bo rezultat vrhunski? se je pojavila na Vse za moj dan .
Visoke grede so postale sinonim za urbano in podeželsko vrtnarsko samozadostnost. Elegantne lesene konstrukcije, napolnjene z zemljo, vabijo k sejanju, saditvi in sproščenemu obiranju sveže zelenjave. Marsikdo jih je postavil prav zaradi obljube manj truda in več pridelka. A april, ki na vrtove prinese sonce, dež, veter in še kakšen mraz, zahteva več kot le […] Objava April na visoki gredi: 7 napak, ki jih dela večina se je pojavila na Vse za moj dan .