Vir: Vse za moj dan

ZanimivostiVse za moj danpred 1 uro in 1 minuto
Decembrski sprehodi po mestih imajo skupni imenovalec: vonj po sladkem, toplem in ocvrtem. Med kuhanim vinom, praženimi mandlji in fritulami se vse pogosteje znajdejo tudi churrosi. Na stojnicah so mamljivi, a pogosto dragi, včasih premehki ali preveč mastni. Domača različica je druga zgodba. Preprostejša, cenejša in predvsem takšna, da točno veste, kaj jeste. Churrosi izvirajo […] Objava Churrosi, ki dišijo bolje kot na adventskih sejmih se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 1 uro in 37 minutami
Na morski obali črnilo sipe pogosto doživljamo kot neprijetno madež na koži ali kamnu, nekaj, kar je treba hitro sprati, preden pusti sled. V kuhinji pa ima ista temna tekočina skoraj kultni status. Malo je sestavin, ki so hkrati tako močne po okusu, vizualno prepoznavne in zgodovinsko bogate. Črnilo glavonožcev, zlasti sipe, je že dolgo […] Objava Črnilo sipe – skrivnost iz morja, ki se uporablja na krožniku in zunaj njega se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 3 urami in 47 minutami
Pečena jajca sodijo med najbolj vsakdanje jedi, a prav zato so tudi idealno platno za majhne izboljšave. Večina jih pripravlja na maslu ali olju, pogosto brez večjega razmisleka. Kljub temu se je v zadnjem času razširila tehnika, ki navadna jajca na oko spremeni v presenetljivo bogato jed, pripravljeno v nekaj minutah. Glavna razlika ni v […] Objava Ta sestavina iz hladilnika naredi pečena jajca boljša, kot ste jih vajeni se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 4 urami in 21 minutami
Vprašanje belega božiča se v Sloveniji vsako leto ponovi skoraj z enako vnemo kot okraševanje smrečic. Snežinke na sveti večer imajo posebno simboliko in tudi tisti, ki snega sicer ne pogrešajo, si ga vsaj za en dan želijo. Letos vremenski zemljevidi ponujajo več optimizma kot v številnih preteklih letih, saj se v napovedih vse pogosteje […] Objava Nas na božični večer čaka sneg do nižin? To pravijo napovedi se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 4 urami in 42 minutami
Novoletni večer ima poseben ritem. Pogovor se prepleta z glasbo, kozarci se polnijo in praznijo, gostje pa se bolj kot na krožnike z glavnimi jedmi ozirajo proti mizi s prigrizki. Prav tam se zgodi večina druženja. Domačini to dobro vedo, zato priprava silvestrskih prigrizkov pogosto povzroča več razmisleka kot celotna večerja. Ideja ni v količini, […] Objava Kaj postreči za silvestrovo? Štirje prigrizki, ki izginejo še pred polnočjo se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 5 urami in 7 minutami
Občutek, da bi morali za boljše zdravje in počutje vse obrniti na glavo, je pogost. Prav zato večina dobrih namenov ostane pri začetni motivaciji. Resnica je precej drugačna. Največ sprememb prinesejo drobna, ponovljiva dejanja, ki se neopazno vtkejo v vsakdan. Ne zahtevajo popolnega urnika, posebne opreme ali stroge discipline, temveč nekaj pozornosti in vztrajnosti. Vsakdan […] Objava Najboljše drobne navade, ki jih lahko naredimo zase vsak dan se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 7 urami in 30 minutami
Plastika se v kuhinjah pogosto pojavlja kot priročna rešitev. Vrečke, posode, folije – vse to pomaga ohranjati red in hitro shraniti ostanke obrokov. A številni strokovnjaki opozarjajo, da je za nekatera živila plastika pravzaprav najslabša izbira. Ne gre le za okoljski vidik. Gre za kakovost hrane, hitrost kvarjenja, spremembe v strukturi in okušalni vrednosti. Zapiranje […] Objava Shranjevanje določenih živil v plastiki naredi več škode kot koristi se je pojavila na Vse za moj dan .

Včeraj

ZanimivostiVse za moj danpred 19 urami in 16 minutami
Novo leto v Sloveniji nikoli ni bilo zgolj menjava datuma. Vedno je šlo za prehod, za trenutek, ko se staro zapre brez dramatike, novo pa se odpre z drobnimi, ponavljajočimi se dejanji. Prav ta ponavljanja dajejo občutek kontinuitete. Čeprav se svet spreminja hitreje kot kadarkoli, nekateri novoletni običaji ostajajo presenetljivo trdni. Ne zato, ker bi […] Objava Običaji za novo leto, ki jih Slovenci še vedno delamo se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 1 dnem in 41 minutami
V koprski stolnici danes zveni instrument, ki je mesto vpisal na zemljevid najpomembnejših evropskih orgelskih prizorišč. Ne gre zgolj za cerkveni inštrument, temveč za kulturni dogodek trajne vrednosti, ki presega lokalne okvire. Velike simfonične orgle iz Züricha so v Kopru dobile novo domovanje, z njimi pa je mesto dobilo tudi novo vlogo v svetu orgelske […] Objava Največje cerkvene orgle, ki so Kopru odprle vrata Evrope se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 1 dnem, 2 urama in 18 minutami
Zima za marsikoga pomeni prijetno toploto doma, dišave iz kuhinje in nekaj več počitka. Mraz pred okni ustvari občutek, da je dom varen prostor, kjer nas nič ne more presenetiti. A resnica je precej drugačna. Prav v zimskih mesecih se pojavi težava, ki jo številni Slovenci po 60. letu še vedno podcenjujejo, čeprav neposredno vpliva […] Objava Slovenci po 60. letu to napako delamo vsako zimo se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 1 dnem, 3 urami in 45 minutami
December je bil nekoč mesec poštnih nabiralnikov, ročno napisanih voščilnic in kratkih SMS-ov, ki so ob polnoči zapiskali skoraj istočasno. Sporočila so bila kratka, pogosto podobna, a so nosila občutek osebnega stika. Danes so poti voščil bistveno drugačne. Ne nujno slabše, le drugače razporejene med zaslone, aplikacije in formate, ki si jih pred leti nismo […] Objava Včasih smo pošiljali voščilnice in SMS-e – kaj pa Slovenci pošiljamo danes? se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 1 dnem, 5 urami in 43 minutami
Pozimi sadovnjaki pogosto delujejo mirno in nedejavno, a izkušeni sadjarji dobro vedo, da je december eden pomembnejših mesecev za pripravo dreves na novo rastno sezono. Med opravili, ki marsikomu vzbudijo vprašanja, izstopa beljenje drevesnih debel z apnom. Prizor belih sadnih dreves sredi zime deluje nenavadno, skoraj dekorativno, a razlogi za to prakso so zelo konkretni […] Objava Zakaj nekateri decembra drevesa v sadovnjaku pobarvajo z apnom se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 1 dnem, 6 urami in 45 minutami
December v slovenskih hišah ni bil nikoli samo mesec koledarskega prehoda. Bil je čas tihega opazovanja, drobnih ritualov in predmetov, ki so imeli večjo težo, kot bi si danes mislili. Mednje sodi bela omela, zimzelena rastlina, ki je v številnih domovih visela nad vrati, tramovi ali okni. Ne kot okras v današnjem smislu, temveč kot […] Objava Bela omela v decembru: zakaj so jo naše babice obešale nad vrata se je pojavila na Vse za moj dan .

torek, 16. december

ZanimivostiVse za moj danpred 2 dnevoma, 5 urami in 12 minutami
Prihajajo praznični dnevi, ki v kuhinjah dišijo drugače. Ne gre samo za piškote, potice in praznične jedi, temveč za nekaj bolj osnovnega, skoraj tihega: kruh. Prav v zadnjem mesecu leta se marsikdo znova loti peke domačega kruha, tudi tisti, ki ga čez leto kupujejo brez razmisleka. Razlog ni le več prostega časa. V ozadju je […] Objava Zakaj decembra pečemo več kot ponavadi? Domač kruh ima poseben pomen se je pojavila na Vse za moj dan .

ponedeljek, 15. december

ZanimivostiVse za moj danpred 2 dnevoma, 18 urami in 30 minutami
Peki papir je postal skoraj samoumeven del sodobne kuhinje. Uporabljamo ga pri peki peciva, zelenjave, kruha, piščanca ali celo pri hitri pripravi jajčnih narastkov. Že sama misel, da bi pekač ponovno mazali z oljem ali ga spirali pod vodo, je za mnoge odveč. A čeprav je peki papir praktičen, obstajajo trenutki, ko uporaba ni najbolj […] Objava Peki papir ni vedno najbolj zdrav pomočnik v kuhinji – kdaj ga je bolje pustiti v predalu se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 2 dnevoma, 19 urami in 53 minutami
Sarma je ena tistih jedi, ki se v zimskih mesecih skoraj samoumevno znajde na domačih štedilnikih. Polna, dišeča, krepčilna. Čeprav se mnogi šalijo, da je najboljša šele tretji dan, ima ta jed precej globlje korenine, kot se zdi. Ni le zimska klasika, temveč del simbolike, ki jo številne družine povezujejo s prvim dnem novega leta. […] Objava Zakaj je sarma na mizi za novo leto: pomen zelja, mesa in obilja v starih običajih se je pojavila na Vse za moj dan .
ZanimivostiVse za moj danpred 2 dnevoma, 23 urami in 36 minutami
Sredi decembra se pojavi trenutek, ko ljudje začnejo pogledovati proti nebu in uri z vprašanjem, ki se ponavlja vsako leto. Dan je kratek, svetlobe je malo in občutek, da zima traja predolgo, se prikrade v pogovorih, jutranjih vožnjah in popoldanskih opravkih. Čeprav se naravni ritmi nikoli ne spremenijo, nas vsako leto znova preseneti občutek, da […] Objava Kdaj se začne dan daljšati – in zakaj imamo občutek, da zima traja neskončno se je pojavila na Vse za moj dan .
Prvi dan novega leta je v mnogih slovenskih domovih nekaj posebnega. Ni le svež začetek, temveč tudi trenutek, ko se ljudje s pomočjo hrane simbolično obrnejo k prihodnosti. Čeprav se zdi, da novoletni jedilnik ni tako določen kot božični, ima presenetljivo veliko družin svoje tihe tradicije. Gre za jedi, ki niso izbrane naključno. Večina ima […] Objava Kaj lahko jemo na prvi dan novega leta? Jedi, ki jih Slovenci izberejo zaradi simbolike se je pojavila na Vse za moj dan .
Božični prazniki so danes obdani z obilico hrane, receptov in idej, ki krožijo med družinami in družbenimi omrežji. A če pogledamo le nekaj desetletij nazaj, je bila praznična miza videti povsem drugače. Babice in dedki niso poznali razkošnih jedilnikov, kot jih poznamo danes. Prazniki so bili skromnejši, hrana je bila bolj sezonska, pripravljena iz tistega, […] Objava Kaj so naše babice in dedki jedli za božične praznike – in zakaj tega ne kuhamo več? se je pojavila na Vse za moj dan .
Na domačem kavču, ob večernem filmu ali ob nedeljskem maratonu serij, pogled najprej pade na sliko, na igralce, na gibanje. Vse teče, kot smo vajeni, dokler se nekje zgoraj v kotu ne pojavi droben, svetleč znak. Majhna črka P, komaj opazna, a dovolj vztrajna, da zmoti ritem prizora. Nenadoma se človek zave, da nekaj, kar […] Objava Simbol P na televizorju: kaj pomeni in zakaj ga ponavadi opazimo prepozno? se je pojavila na Vse za moj dan .