Vir: Vse za moj dan

torek, 22. julij

Zamrznjena zelenjavna mešanica je priljubljena zaradi praktičnosti. Odprete vrečko, stresete v ponev in v desetih minutah je priloga pripravljena. Vendar pa se med hitro pripravo pogosto izgubijo okus, struktura in hranilna vrednost. Trgovinske mešanice so pogosto sestavljene iz generičnih zelenjav, pri katerih nihče ne ve, kdaj in kje so bile nabrane, pogosto pa vsebujejo tudi […] Objava Domača zelenjavna mešanica premaga trgovinsko – recept, da jo pripravite sami se je pojavila na Vse za moj dan .
Obstajajo jedi, ki že ob prvem ugrizu prikličejo otroštvo, mamine roke in s soncem obsijano kuhinjo. Polnjene paprike so ena izmed njih. Ta klasična balkanska specialiteta ima prav poseben status med jedmi iz ene posode – diši, nasiti, ogreje in vedno poveže ljudi za mizo. A da bi bile res popolne, morajo biti paprike ravno […] Objava Pet trikov za najboljše polnjene paprike, kar ste jih kdaj poskusili se je pojavila na Vse za moj dan .
Domače peke že dolgo ne zanima zgolj recept, temveč razumevanje tega, zakaj kruh včasih uspe, drugič pa ostane zbit. Kvasni nastavek, ta preprosta mešanica vode, moke in kvasa, je srce vsake štruce. A včasih srce ne zaigra tako, kot bi moralo. Ključ do tega, da se v njem hitro razvije življenje, je skrit v sestavini, […] Objava Ščepec sladkorja, ki prebudi kvasni nastavek in povzdigne domači kruh se je pojavila na Vse za moj dan .
Uspeha ne dosežemo, če delamo, dokler zvonec ne oznani konca dela, temveč če delamo, kljub temu, da je piščalka oznanila konec dela. Roderick Van Murchison Objava O uspehu, zvoncu in piščalki se je pojavila na Vse za moj dan .
Lubenica je kraljica vročega leta. Hladno rdeče meso in sladek sok sta sinonim za sproščene popoldneve na plaži ali pikniku ob reki. Vendar so prvi trenutki veselja pogosto prekoračeni z nerodno borbo proti debeli lupini. Nož zdrsne, sok škropi na prt in dežurni rezalec izgubi živce. Na družbenih omrežjih se je zato razširil posnetek, ki […] Objava Lubenica, ki je narezana v 20 sekundah? Z le eno zobno nitko se je pojavila na Vse za moj dan .
Meteorski roji so naravni spektakel, ki ne zahteva drage opreme, potovanj na drugi konec sveta ali posebnega znanja. Dovolj je jasna noč, topla jakna in nekaj potrpežljivosti. Leto 2025 bo za opazovalce zvezd posebej bogato, saj se bo na nebu zvrstilo devet večjih rojev, nekateri izmed njih z impresivno frekvenco utrinkov. Nebo kot čarobno gledališče brez […] Objava To nas na nebu čaka še v letošnjem letu – 2025 Perzeidi, Geminidi se je pojavila na Vse za moj dan .
Riba je ena najbolj občutljivih sestavin, ki jih lahko pripravimo v domači kuhinji. S svojo nežno teksturo, visoko vsebnostjo beljakovin in nizko vsebnostjo maščob zahteva posebno obravnavo. Preveč toplotne obdelave jo lahko izsuši, premajhna pozornost pa ji odvzame značilen okus morja. Med vsemi kuharskimi nasveti, ki jih slišimo o peki ribe, izstopa eden, ki je […] Objava Zakaj je pomembno, da ribo pred pečenjem premažete z oljčnim oljem? se je pojavila na Vse za moj dan .
Sonce zahaja, privez je miren, motor pa še vedno počasi šumi pod gladino. Mnogi lastniki čolnov verjamejo, da bodo zjutraj hitreje odrinili, če motor preprosto ostane v vodi. A to udobje skriva stroške, ki se pokažejo šele pri servisu. V naslednjih odstavkih razkrivamo, kaj se resnično dogaja pod površjem, kako korozija napada kovine, zakaj se […] Objava To se zgodi z vašim motorjem, če ga pustite v vodi – večina lastnikov čolnov naredi to napako se je pojavila na Vse za moj dan .
Na Hrvaškem so bile napovedane nočni popravki udarnih jam na avtocesti A1 med Jastrebarskim in priključkom Bosiljevo 2, a so jih upravljalci hrvaških avtocest (HAC) zdaj uradno odložili. Dela bi se morala začeti danes in trajati do četrtka, nato pa še enkrat od ponedeljka do četrtka naslednji teden. Izvajala naj bi se v nočnem času, […] Objava Nič ne bo od asfaltiranja na najbolj prometnem delu avtoceste proti Dalmaciji se je pojavila na Vse za moj dan .
Poletne migracije med jadranskimi otoki in kopnim so zapleten logistični projekt, kjer vsak trajekt predstavlja ključno zanko v verigi. Jadrolinija, največji hrvaški ladjar, je danes razkrila premik, ki bo razveselil potnike med Zadrom in Ugljanom. Trajekt Mate Balota bo ob 15.30 znova zaplul z veza številka ena v središču Zadra ter prevzel vsakodnevno ladijsko linijo […] Objava Jadrolinija: Mate Balota na ladijski liniji Zadar – Preko, Bol na Valbiska – Merag se je pojavila na Vse za moj dan .
Poletni vikend v senci klime pogosto postane priložnost za opazovanje rdeče črte na navigaciji. Ob poti na morje se na odseku Zagreb – Karlovac začne usoda popotnika na jug in nepopustljiva vrsta pločevine se vije vse do Lučkega. V preteklem vikendu je na hrvaške avtoceste zapeljalo več kot milijon vozil, največji delež je prišel prav […] Objava Je tretji pas med Zagrebom in Karlovcem rešitev za kronične zastoje ali le kozmetični popravek? se je pojavila na Vse za moj dan .
Jutra, ki se začnejo z drhtenjem telefona. Malica pred zaslonom. Večer z mislimi pri obveznostih naslednjega dne. Mnogi občutijo, da takšen ritem pušča za seboj praznino. Počasno življenje ni poziv k lenobi ali umiku iz družbe. To je odločitev, da zavestno oblikujemo svoj dan. Da ne dovolimo, da ga oblikujejo obvestila, časovnice in zunanji pritiski. […] Objava Počasno življenje je je tiho povabilo k mirnejšemu dnevu se je pojavila na Vse za moj dan .
Poletna turistična sezona prinaša vsako leto nove prometne izzive, še posebej na hrvaških avtocestah, ki povezujejo notranjost z obalo. Vse več vozil, avtodomov, prikolic in avtobusov ustvarja gost promet, ki zahteva dobro načrtovanje, učinkovito signalizacijo in predvsem ustrezne razmere za varno vožnjo. Letos pa je na enem od ključnih odsekov južno od Maslenice uvedena pomembna […] Objava Na tem delu hrvaške avtoceste namesto po treh, samo po dveh pasovih – to je razlog se je pojavila na Vse za moj dan .
Ob obisku tržnice ali sadnega oddelka trgovine pogosto naletimo na isti izziv: kako vedeti, ali je sadje res zrelo? Vizualno je marsikaj privlačno, a okus v ustih kasneje razkrije nekaj drugega. Sadje, ki ni dozorelo, je pogosto brez okusa, trdo, kislo ali vodeno. Po drugi strani prezrelo sadje izgubi teksturo, aroma je premočna, meso pa […] Objava Kako prepoznati popolnoma zrelo sadje: vodnik za samozavestno izbiro se je pojavila na Vse za moj dan .
Vsakdo, ki je že kdaj pekel piškote, granolo ali domače energijske ploščice, pozna to težavo: odmerjanje medu, melase, agavinega sirupa ali arašidovega masla. Žlica ali lonček ostaneta lepljiva, polovica sestavine ostane prilepljena na dno, količina pa je nepopolna. V kuhinji se zdi, da so ti trenutki drobni, a v resnici nas lahko spravijo v slabo […] Objava Ta preprost trik z moko vam olajša merjenje medu, sirupa ali arašidovega masla se je pojavila na Vse za moj dan .
Obrezovanje rastlin se mnogim morda zdi kot zamudno opravilo, ki je pomembno le pri sadnem drevju ali okrasnih grmih. V resnici pa je to eno najpomembnejših dejanj, če želite doseči bogat, zdrav in dolgotrajen pridelek pri številnih vrtninah. Ne gre le za estetski učinek ali redčenje, temveč za neposreden vpliv na rast, cvetenje, odpornost in […] Objava Te rastline morate obrezati, da bodo bistveno bolj obrodile se je pojavila na Vse za moj dan .
Zamrzovalnik pogosto rešuje dneve, ko ne utegnemo v trgovino ali ne vemo, kaj bi skuhali. Vanj shranjujemo ostanke kosil, domače zaloge iz vrta in živila, ki bi se sicer pokvarila. A prav ta priročnost nas pogosto zavede – napolnimo ga do roba in nato ne vemo več, kaj sploh vse imamo. Hrana ne sme biti […] Objava Imate prepoln zamrzovalnik? Te pametne rešitve vam bodo prišle še kako prav se je pojavila na Vse za moj dan .
Na spletnih forumih, zlasti na Redditu, se vsako leto pojavi vprašanje: kateri hrvaški otok je po mnenju Slovencev najbolj precenjen? Mnenja so raznolika, razprave vročekrvne, argumenti pa pogosto prehajajo iz osebnih izkušenj v širše kulturne ocene. V tem spletnem dialogu se zrcali tudi širši odnos Slovencev do hrvaškega turizma – med nostalgijo, kritiko in zahtevnostjo. […] Objava To so najbolj precenjeni hrvaški otoki po mnenju slovenskih uporabnikov Reddita se je pojavila na Vse za moj dan .
V mnogih slovenskih gospodinjstvih še danes živi spomin na kuhinje, kjer je bil kruh vedno skrbno zavit v platneno vrečko in shranjen v predalu ali krušni skrinji. Takšna navada ni bila naključna. Imela je svoj razlog, svoj vonj, svojo toplino in nenazadnje tudi praktičnost. Spomin na kuhinjo, kjer je dišalo po sveže pečenem kruhu Platnena […] Objava Zakaj so stare mame vedno hranile kruh v platneni vrečki se je pojavila na Vse za moj dan .
Pripovedi o hrani so stare kot človeštvo, a vsak rod odkrije nove plastí zgodb, ki se skrivajo v navidez preprostih sestavinah. Zdi se, da smo današnji potrošniki obkroženi z informacijami, vendar drobne znanstvene zanimivosti pogosto ostanejo prezrte. Zakaj o hrani vemo manj, kot si mislimo Prav te podrobnosti pa v jedilnik vnesejo razumevanje, ki presega […] Objava 10 presenetljivih dejstev o hrani, ki spreminjajo pogled na vsak grižljaj se je pojavila na Vse za moj dan .