Vir: Vse za moj dan

sobota, 24. maj

Vonj po sveže pečenih rezinah, rahlo poprhana sladkorna skorja in okus, ki ustavi čas. Nekatere jedi imajo posebno moč. Niso le hrana, ampak most med generacijami, med tistim, kar je bilo, in tem, kar ostaja. Mednje zagotovo sodijo mimoza kocke, madžarica in mak pita. Vsaka izmed njih nosi s sabo zgodbo, dediščino in enkraten občutek […] Objava Okusi otroštva: Tri sladice, ki nas vrnejo v kuhinje naših babic se je pojavila na Vse za moj dan .
Počasi se olistava, vendar cvetov ni videti od nikoder. Poganjki so redki, listi medli, nekateri poganjki so že na videz mrtvi. Vrtnica, ki je še lansko poletje cvetela kot iz revije, zdaj stoji kot suh grmiček brez pravega življenja. Kaj narediti, da se pobere? Obstaja nekaj trikov, med katerimi je eden presenetljivo preprost in naraven […] Objava Če je vaša vrtnica po zimi videti obupano, ji pomagajte s tem domačim zalivalnim trikom se je pojavila na Vse za moj dan .
Po vsaki dobri večerji ostane nekaj – in včasih ni to le zadovoljen želodec, temveč tudi zapečena ponev. Tista trdovratna črna plast na dnu, ki se je ne da odstraniti z gobico, detergentom in potrpežljivostjo. A rešitev obstaja. In ne vključuje nobene kemije – samo limone, sodo bikarbono in čakanje. Kaj storiti, če se dno […] Objava Ponev bo kot nova: trik z limono, ki čisti brez drgnjenja se je pojavila na Vse za moj dan .
Ko se zrak ohladi, sluznice postanejo bolj občutljive in dihala hitreje reagirajo na prah, viruse, suhost ter temperaturne spremembe. Prehladi, zamašen nos, suh kašelj in napetost v prsih so znani spremljevalci prehodnih obdobij in zimskih mesecev. Številni prisegajo na preverjene domače metode, med katerimi izstopa parna inhalacija z eteričnimi olji. Parna kopel z dodatkom smrekovega […] Objava To je preprosta parna kopel z eteričnim oljem smreke se je pojavila na Vse za moj dan .

petek, 23. maj

Priprava jajc na oko je eden najbolj osnovnih kuharskih podvigov, a kljub temu pogosto izzove precej več živcev, kot bi pričakovali. Beljak je prepečen, rumenjak zakrknjen ali pa jajce med obračanjem razpade. Vse to se lahko zgodi v nekaj sekundah. Ampak obstaja način, da dobite čvrst beljak in mehak, sijoč rumenjak – brez obračanja, brez […] Objava Trik z vodo za popolno pečena jajca brez obračanja – poskusite ga že jutri zjutraj! se je pojavila na Vse za moj dan .
Na jugovzhodnem robu hrvaške obale, komaj streljaj od mogočnih mestnih zidov Dubrovnika, leži otok, kjer se zdi, da se je čas ustavil. Lokrum, brezčasna zelena oaza, ne ponuja zgolj bega pred mestnim vrvežem, temveč vabi s plastmi zgodovine, čudovitimi rastlinami, osamljenimi kopališči in celo tronom iz sveta fantazije. Obdan z modrino Jadranskega morja, prežet s […] Objava Otok skrivnosti nasproti Dubrovnika ali zakaj se številni zaljubijo v Lokrum se je pojavila na Vse za moj dan .
Ob koncu maja se Slovenci znova množično obračajo k naravi – ne zaradi vrtne sezone, temveč zaradi cvetočega grma, ki ga številni prepoznajo že od daleč po vonju. Bezgov sirup je postal najbolj iskan recept v državi. Google Trends je zabeležil izjemen porast zanimanja, vrhunec pa je dosežen med 18. in 24. majem 2025. Zakaj […] Objava Google potrjuje, v teh dneh vsi Slovenci iščejo recept za ta sirup se je pojavila na Vse za moj dan .
Nekdo v Sloveniji je z eno samo kombinacijo številk prečkal nevidno mejo med sanjami in resničnostjo. V petek, 23. maja 2025, je bil izžreban Eurojackpot, ki je prinesel rekordni dobitek – kar 37.344.472,10 evra. In srečni listek? Prodali so ga v Sloveniji, točneje v Kranju. Slovenec zadel Eurojackpot Gre za enega največjih loterijskih dobitkov v […] Objava Nekdo v Sloveniji je zadel eurojackpot, vreden več kot 37 milijonov evrov! se je pojavila na Vse za moj dan .
Včasih se zdi, da najbolj nenavadne pokrajine ne potrebujejo vesoljskih ladij, ampak le odprte oči in nekaj radovednosti. Medtem ko tehnološki pionirji sanjajo o kolonijah na Marsu, številni popotniki odkrivajo kotičke našega planeta, ki so tako presenetljivi, da zlahka prevarajo človeške zaznave. V iskanju drugega sveta, brez da zapustimo svojega Žareče jame, lebdeča jezera, modri […] Objava 10 krajev na Zemlji, ki izgledajo, kot da niso z našega planeta se je pojavila na Vse za moj dan .
Krompir je ena najbolj vsestranskih sestavin v vsaki kuhinji. Pečen, kuhan, ocvrt, pretlačen ali v juhi – z njim lahko ustvarimo skoraj neskončno število jedi. A kar je pri tem še posebej zanimivo, pogosto zavržemo del, ki nosi največ hranil – lupino. Medtem ko se številni trudijo, da bi olupke čim hitreje odstranili in spravili […] Objava Nikar ne mečite olupkov od krompirja, uporabite jih na različne načine se je pojavila na Vse za moj dan .
Aluminijasta (alu) folija je eden izmed tistih kuhinjskih pripomočkov, ki so tako samoumevni, da jim redko posvečamo več pozornosti. Z njeno pomočjo zavijamo sendviče, pokrivamo pekače, ščitimo robove pit ali preprečujemo prehitro zapečenost hrane v pečici. A obstaja manj znan trik, ki lahko vaše jedi naredi bolj hrustljave, okusnejše in tudi hitreje pečene. Večina ljudi […] Objava Ta trik z aluminijasto folijo bo vaše pečene jedi naredil hrustljave se je pojavila na Vse za moj dan .
Vstop na mestno obzidje v starem Dubrovniku je lahko tudi investicija v izkušnjo, ki ostane. Odrasli bodo za ogled mestnega obzidja in trdnjave Lovrijenac odšteli 40 evrov, mladoletni obiskovalci pod 18 let pa 15 evrov. To je cena za 1940 metrov dolg zgodovinski sprehod, ki obsega 16 stolpov, tri trdnjave, šest bastijonov, dve kotni utrdbi […] Objava Toliko boste odšteli za sprehod po mestnem obzidju v Dubrovniku se je pojavila na Vse za moj dan .
Na prvi pogled se zdi kot kulinarična bizarnost – zakaj bi med cvrtjem mesa v ponev dodali nekaj tako nenavadnega, kot je jajčna lupina? Vendar ta na prvi pogled nepomembna poteza skriva več koristi, ki so jih nekoč dobro poznale izkušene kuharice in kuharji. Danes jih ponovno odkrivajo tudi amaterski navdušenci nad kulinariko. Stari trik, […] Objava Zakaj kuharski mojstri med cvrtjem v ponev položijo jajčno lupino se je pojavila na Vse za moj dan .
Naribati sir je eno najpogostejših kuharskih opravil, a pogosto tudi eno najbolj nadležnih – vsaj kar zadeva čiščenje. Drobceni koščki sira, ki končajo na delovni površini, med režami ribežna in celo na tleh, so verjetno razlog, da se večina nas temu poskusu izogne ali pa kupuje že nariban sir. A obstaja trik, ki vam lahko […] Objava Kako s preprostim trikom naribati parmezan brez nereda – rešitev, ki vas bo presenetila se je pojavila na Vse za moj dan .
Ste si kdaj oblekli trenirko ali kopalne hlače in ugotovili, da je vrvica, s katero si običajno zategnete pas, izginila v notranjost? Morda ste ob tem celo razmišljali, da boste hlače zavrgli, saj se vam zdi popravilo prezahtevno. Vendar pa obstaja preprosta rešitev, ki ne zahteva šivanja ali posebnega orodja – potrebujete le sponko za […] Objava Vrvica v trenirki vam je zlezla noter? Tako jo preprosto popravite brez šivanja se je pojavila na Vse za moj dan .
Hrvaška obala že dolgo velja za naravno podaljšanje slovenskih počitnic. Od Umaga do Dubrovnika se vijejo kilometri obale, posejani z zalivi, plažami in – kar je za številne najpomembneje – zasebnimi apartmaji. A tudi v svetu Airbnbja in luksuznih resortov ostajajo apartmaji trdna, dostopna in prilagodljiva rešitev za vse generacije. Zakaj je dopust v apartmaju […] Objava Apartmaji ob morju: Dalmacija in Istra sta letos v ospredju se je pojavila na Vse za moj dan .
Zobna pasta velja za enega tistih izdelkov, ki ga imamo vsi doma. Najpogosteje jo uporabljamo samo za en namen – čiščenje zob. A marsikdo ne ve, da je lahko zelo uporabna tudi zunaj ustne votline. Pravzaprav se skriva v njej pravi mali laboratorij čistilnih in polirnih zmožnosti, ki lahko rešijo marsikateri zagatni madež, prasko ali […] Objava Pet načinov, kako lahko doma uporabite zobno pasto se je pojavila na Vse za moj dan .
Središče Savinjske doline skriva zgodbo, ki je globoko prepletena z eno najznačilnejših rastlin v Sloveniji – hmeljem. Ta vzpenjavka z značilnimi zelenimi storži ni le okras pokrajine, temveč simbol regije, ki že stoletja diha v ritmu njene rasti in žetve. Žalec, kot neuradna prestolnica slovenskega hmeljarstva, danes ni znan zgolj po kmetijski tradiciji, temveč tudi […] Objava V Žalcu raste rastlina, ki jo vsak pozna – a le redki vedo, od kod prihaja se je pojavila na Vse za moj dan .
Hvar slovi po svojih restavracijah, jadrnicah in ritmih, ki slišijo na ime “poletje”. A obstaja tudi drugačna različica otoka – tista, ki ni postlana s hotelskimi sobami, temveč z borovci in oljkami. Če iščete preprosto in dostopno prenočišče, kjer vam zjutraj ptice namesto receptorja zaželijo dobro jutro, potem je kamp Kopito prava izbira. Manj kot […] Objava Ta kamp na Hvaru je idealen, če boste prespali za eno ali dve noči se je pojavila na Vse za moj dan .
V vsakem gospodinjstvu obstajajo jedi, ki spominjajo na vikend, toplo kuhinjo in babičin krožnik. Med njimi kraljujejo gratinirane palačinke – tanke, mehke, polnjene s sladko skuto in zapečene do zlato rjave skorje. Dišijo po vanilji, maslu in pečici – in nikoli ne ostanejo dolgo v pekaču. Zapečena tolažba iz otroštva Gratinirane palačinke niso zahtevne za […] Objava Gratinirane palačinke s skuto, ki jih bodo pojedli tudi tisti, ki sicer ne marajo skute se je pojavila na Vse za moj dan .