Vir: Eko dežela

Včeraj

Lepota in zdravjeEko deželapred 21 urami in 26 minutami
Začela se je pomladna akcija kuhinjskih dnevnikov odpadne hrane The post Dnevnik zavržene hrane: koliko in zakaj vaša hrana konča v smeteh? appeared first on Eko Dežela .
Lepota in zdravjeEko deželapred 23 urami in 46 minutami
Nekatera mesta v Franciji in Belgiji spodbujajo gospodinjstva, da sprejmejo kokoši, ki bodo pripomogle k manj zavržene hrane in večji prehranski samooskrbi. The post V Franciji in Belgiji delijo brezplačne kokoši za večjo samooskrbo appeared first on Eko Dežela .

torek, 22. april

Lepota in zdravjeEko deželapred 1 dnem, 19 urami in 44 minutami
S čiščenjem Ljubljanice se je 19. aprila, sklenila tradicionalna spomladanska okoljska akcija Za lepšo Ljubljano. The post V čistilni akciji iz Ljubljanice odstranili 580 kilogramov odpadkov appeared first on Eko Dežela .
Lepota in zdravjeEko deželapred 1 dnem, 22 urami in 28 minutami
Primeri dobrih praks: urbanistične in skupnostne rešitve v javnem prostoru The post UKC Ljubljana – ena najbolj vročih točk v mestu (z novo zunanjo čakalnico) appeared first on Eko Dežela .

ponedeljek, 21. april

Lepota in zdravjeEko deželapred 2 dnevoma, 17 urami in 18 minutami
Svetovni dan Zemlje obeležujemo 22. aprila od leta 1970. The post Naša moč, naš planet: Vsak izbran vir energije vpliva na naravo appeared first on Eko Dežela .
Lepota in zdravjeEko deželapred 2 dnevoma, 23 urami in 40 minutami
Ste za praznike pekli dobrote iz slovenske pšenične moke? The post Kako samooskrbni smo v Sloveniji? 5. del: Pšenična moka appeared first on Eko Dežela .

nedelja, 20. april

Svetovni dan našega planeta obeležujemo vsako leto 22. aprila in okrog tega datuma potekajo tudi čistilne akcije po državi. The post Dan Zemlje: Pridružite se čistilni akciji morja ali pa kar na sprehodu appeared first on Eko Dežela .

petek, 18. april

Vodotok Nadiže izvira v pobočju Ponc severozahodno nad planinsko kočo v Tamarju. The post Namig za izlet: Kdo je hitrejši, vodotok Nadiža ali navadni polž? appeared first on Eko Dežela .
Na velikonočni mizi so skoraj obvezne jedi šunka, hren, jajca in potica. Lahko jih pripravimo po tradicionalnih receptih, lahko pa tudi malo drugače – že s tem, da jim dodamo kakšno zanimivo prilogo. Zbrali smo nekaj idej … Ko ne vemo, kam s pirhi … Pirhe vsi radi barvamo, a več kot toliko trdo kuhanih … The post Ideje za recepte: Jajca, hren, šunka in potica – klasika malo drugače appeared first on Eko Dežela .
Nizozemski inštitut za javno zdravje (RIVM) je nedavno prebivalce opozoril, naj ne uživajo jajc iz lastne reje. The post Pozvali so ljudi, naj ne jedo jajc domačih kokoši – to pa je razlog appeared first on Eko Dežela .

četrtek, 17. april

Južni vetrovi prinašajo v naše kraje topel, vlažen zrak - pa tudi saharski pesek The post Nova pošiljka saharskega peska prispela v Slovenijo appeared first on Eko Dežela .

sreda, 16. april

Tivolske zelenice so tudi letos oživele v znamenju Taborniškega feštivala, ki je privabil mlade tabornike, njihove družine in številne druge, željne pristnega stika z naravo ter raziskovanja taborniškega načina življenja. The post Mladi na Taborniškem festivalu odkrivali trajnostne rešitve za boljši planet appeared first on Eko Dežela .
Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je podala dodatne informacije glede izrednega nadzora, ki ga je uvedla sredi januarja v zvezi z zaščito živali na kmetijskem gospodarstvu reje nesnic v Gornjih Ivanjcev. The post Kazenska ovadba in plačilni nalog zaradi označevanja jajc kot ekoloških appeared first on Eko Dežela .

torek, 15. april

Ribogojstvo je hitro rastoča industrija, ki pa s seboj prinaša resne etične in okoljevarstvene izzive. The post Skrita resnica gojenja rib, na katero opozarjajo okoljevarstveniki appeared first on Eko Dežela .
Znanstveniki že desetletja opozarjajo na izgubo opraševalcev in poudarjajo njihov pomen ter nujno potrebo, da jih ohranimo. The post Kaj se bo zgodilo z ekosistemi, če ne bo več čebel in drugih opraševalcev? appeared first on Eko Dežela .

ponedeljek, 14. april

Boste za praznike kupili slovenska jajca? The post Kako samooskrbni smo v Sloveniji z domačimi pridelki? 4. del: Jajca appeared first on Eko Dežela .
Zveza potrošnikov Slovenije je v sodelovanju s sedmimi drugimi potrošniškimi organizacijami pod okriljem mednarodne organizacije za primerjalno potrošniško testiranje ICRT (International Consumer Research and Testing) preizkusila več kot 200 izdelkov, ki jih uporabljamo vsak dan. The post Teh 13 vsakdanjih izdelkov v našem domu nas zastruplja – s čim in kako? appeared first on Eko Dežela .
Dokument razvojne politike "Lesno krožno biogospodarstvo za trajnostno Evropo: zeleno gradbeništvo in inovativne lesne rešitve", ki so ga potrdili vodilni predstavniki iniciative za politike v lesarstvu WoodPoP v Bruslju, je zdaj dostopen tudi v slovenskem jeziku. The post Nova strategija za trajnostno Evropo: Lesno krožno biogospodarstvo appeared first on Eko Dežela .

nedelja, 13. april

Družabna ptica, ki se v obdobju, ko ne gnezdi, druži v jate, v katerih je lahko jeseni tudi več tisoč ptic. The post Svet ptic: Škorec dobro oponaša petje drugih ptic appeared first on Eko Dežela .
Torta iz palačink je vzbudila nemalo zanimanja, odkar je bila izziv v priljubljeni televizijski kuharski oddaji. Ko imamo enkrat pečen kup palačink, tole različico naredimo zelo hitro. Potrebujemo: vsaj 10, lahko pa tudi več palačink (namig: polovici mase dodajte kakav in tako dobite palačinke 2 barv) čokolado po izbiri in maslo oreške po izbiri Priprava: … The post Torta iz palačink s čokolado in lešniki appeared first on Eko Dežela .