Tema: Potovanje skozi okuse Hrvaške - Istra – med tartufi in oljkami

RumenoeNavtikapred 10 dnevi
Hrvaška je dežela morja, oljčnih nasadov, pašnikov in rodovitnih polj. Zato so sestavine, ki se znajdejo v katerem od številnih tradicionalnih receptov, vedno sveže, razvajene od sonca, polne arom in pripravljene z domišljijo. Vsaka regija ima svoje značilne jedi, ki jih je najbolje poskusiti tam, kjer so doma. V Istri se ob morju lovijo ribe, raki in morski sadeži, v notranjosti pa se čas še vedno meri po sezoni tartufov in špargljev, ki v vetru lovijo sol iz morja. Obrok se v Istri začne z domačo bisko, medico ali žganjem iz rutice – za pogum in dobro voljo. Na mizi se znajdejo testenine z belimi tartufi, mineštra iz bobiča, omleta z divjimi šparglji ali kosi divjačine v dišeči omaki. Istrska kuhinja je pravzaprav pogovor med ljudsko tradicijo in visoko kulinariko – v isti vasi lahko dobite fritajo z domačimi jajci in tartufom ali pa večerjate v restavraciji, ki jo vodi kuharski mojster z Michelinovo zvezdico. Največji ponos Istre ostaja tartuf. V motovunskem gozdu, ob reki Mirni, rastejo beli tartufi, ki ne zaostajajo za tistimi iz Albe. Tu so našli največji beli tartuf kadarkoli, ki je tehtal skoraj kilogram in pol. Oktober je najboljši čas za uživanje v tartufih, zato se podajte v skrite vasice in obiščite katerega od jesenskih festivalov. Več o kraju Motovun na tej povezavi . Vir: HTS; Foto: Arhiv eNavtika