Tema: Soline – žive delavnice narave, časa in človekove potrpežljivosti

RumenoeNavtikapred 32 dnevi
Ali veste, kaj povezuje Ston, Nin in Pag? To so hrvaški kraji, kjer še vedno pridelujejo sol oz. »belo zlato« po starodavni metodi, ki sega v antične čase. V preteklosti so hrvaško obalo krasile številne soline, danes pa so ohranjene le še troje – v Stonu, Ninu in na Pagu. Te soline  so edinstvene zaradi stoletne tradicije pridelave soli, ki temelji na popolnoma naravnem postopku – z uporabo zgolj morja, sonca in vetra. Tako pridobljena sol je 100-odstotno naraven izdelek, bogat z minerali kot so magnezij, kalcij, kalij in sledovi železa. Pogost je tudi solni cvet (fleur de sel), ki nastane na površini pri posebnih pogojih in je zelo cenjen v kulinariki. Vse te soline se ponašajo z izredno čisto morsko vodo: V Stonu je morje plitvo, mirno in zaščiteno. V Ninu sol pridobivajo znotraj naravnega zaliva, ki je hkrati pomembno biotsko območje. Na Pagu pa školjke delujejo kot naravni filtri, ki dodatno čistijo vodo in izboljšujejo njeno kakovost. Stonske soline – zgodba, zapisana v vsak kristal soli Vir: HTS; Avtor: Ivo Biocina Na južni strani polotoka Pelješac, kjer se morje sreča s kamnitimi zidovi in toplim sredozemskim vetrom, ležijo Stonske soline – ene najstarejših in največjih na Hrvaškem. Njihova zgodovina sega v 13. stoletje, korenine pa imajo še globlje – v rimskih časih, ko so bile nepogrešljiv vir soli za celotno regijo. Danes so zaščiten kulturni spomenik in dragocen del naravne dediščine. A niso le spomenik preteklosti – sol tukaj še vedno pridelujejo na enak način kot pred stoletji. V Stonu sol ni le začimba – je simbol trajnosti, potrpežljivosti in modrosti starih obrti, ki še danes živijo pod dalmatinskim soncem. Soline Nin – 1500 let tradicije v Ninskem zalivu Avtor: Marko Vrdoljak Soline v Ninu so živa dediščina, ki sega več kot 1500 let v preteklost. V času Rimljanov so sol v Ninu plačevali z zlatom, danes pa jo še vedno pridobivajo na tradicionalen način – s pomočjo morja, sonca in vetra. Ljudska roka le nežno pobere sol, ki je nastala in tako delajo že stoletja. Obiskovalci lahko doživijo ta postopek z vodenim ogledom po solinah in z obiskom Muzeja in hiše soli (Muzej i kuća soli). Soline v Ninu so tudi dom številnim rastlinskim in živalskim vrstam, ki so del tega ekosistema že stoletja. Soline Pag – sol, ki diši po stoletjih Avtor: Solana Pag Na otoku Pagu, kjer narava ustvarja idealne pogoje za pridelavo soli, se Soline Pag ponašajo z več kot tisočletno tradicijo. Znane so po tem, da izkoriščajo naravne danosti – čisto morsko vodo, obilico sonca in stalne vetrove, ki so ključni za pridobivanje soli visoke kakovosti. Soline Pag obiskovalcem ponujajo raziskovalne oglede solinarskih bazenov, kjer lahko spoznajo starodavne tehnike in se preizkusijo v pobiranju soli. Poleg tega je Pag znan po svojem solnem cvetu, ki je ena najbolj cenjenih vrst soli v kulinariki. Obisk Solin  Pag ni le sprehod med bazeni, temveč popolna izkušnja za vse, ki želijo doživeti nekaj edinstvenega. Z ogledom razstave o solinarstvu in programom "Jutra v poljih soli" se obiskovalcem odpre svet, kjer se prepletajo preteklost, narava in znanje. Vse tri soline so vključene v evropski projekt "Solna pot", ki povezuje različne solinarske regije na Hrvaškem in v drugih evropskih državah. Projekt spodbuja ohranjanje tradicije solinarstva ter trajnostno rabo in promocijo morske soli. Vir: HTS; Foto zgoraj: Davor Rostuhar